Inga Pengar till Föreningen för Demokrati och Mänskliga Rättigheter i Iran

En organisation som kallar sig för "Föreningen för Demokrati och Mänskliga Rättigheter i Iran" (FDMRI) samlar just nu in pengar i centrala Stockholm. Det verkar vara en lovvärd organisation och deras hemsida ser legitim ut. De har ett postgirokonto, men inget 90-nummer. Frivilligorganisationernas Insamlingsråd avråder folk från att skänka pengar till organisationer utan 90-konton och FDMRI är med på deras lista.

Det är säkrare att bidra till en organisation med ett 90-konto, till exempel Amnesty för då kan man vara säker på att allt går rätt till. Till FDMRI: Om ni är lika pålitliga som era insamlare verkar är det hög tid att skaffa ett 90-konto!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skänkte 500 kronor till föreningen till en ambassadör på Uppsalas gator. Några veckor senare skickades ett brev med mer information och tack för bidraget. Kort därefter ringer en representant från Stockholm som vill bestämma träff utanför biblioteket i Uppsala. Han ringer en fredag kväll och är flexibel att träffas valfri vardag kväll, men vill väldigt gärna bestämma dag och tid direkt. Jag avböjer.

De verkar dock ha ett 90-konto och kontrolleras av svensk insamlingskontroll. Tror dock att de har ett till postgirokonto utan 90-nummer samt ett bankgirokonto.

Nåväl, man vet aldrig vart pengarna går riktigt säkert, men hoppas man inte finansierar nån stening i allafall.

/Åsa

Nicke sa...

Hittade denna blog högt upp i Google när jag sökte efter FDMRI's hemsida efter att ha givit lite pengar till dom.

Och om ni som jag blev lite orolig när det stog att dom inte har 90-konto så kan jag tala om att dom numera har det och inte finns med på lisan som länkas till (Tro inte bara på mitt ord, ta en klick och kolla efter själv, det kan ju ändras igen i framtiden).

Unknown sa...

Tja! Ni har helt rätt att situationen har förbättrats. Numer är inte organisationen med på FRII:s lista som de var innan och min varning är förlegad.

Bloggarkiv